Η «συνταγή» των πρωταθλητών

 

Της Μαρίας Σαμιώτη
 
Υπάρχει κάποια μυστική συνταγή για να γίνει κάποιος πρωταθλητής; Υπάρχει κάτι που κάνει έναν νεαρό αθλητή να διαφέρει από τους υπόλοιπους συναθλητές του; Που τον κάνει να ξεχωρίζει; Ερωτήματα σαν αυτά δεν σας έρχονται στο μυαλό όταν παρακολουθείτε αθλητές κατά την διάρκεια ενός αγώνα. Εκείνη την στιγμή, αυτό που «τραβάει» την προσοχή σας περισσότερο είναι η άψογη τεχνική, η ρευστότητα της κίνησης, η δύναμη και η σωματική διάπλαση. Αλλά όλα αυτά είναι μόνο ένα κομμάτι του αθλητισμού. Σίγουρα ένα πολύ σημαντικό μέρος όμως όχι αυτό που κάνει την διαφορά! Πολλοί αθλητές γεννιούνται με εξαιρετικά γενετικά χαρακτηριστικά και «μεγάλο» ταλέντο όμως δεν καταφέρνουν να διακριθούν.
 
Θα μπορούσατε να σκεφτείτε τώρα…. Η προπόνηση!!! Η σκληρή προσπάθεια και η επιμονή είναι συστατικά της συνταγής. Ακόμη και το πολύ συνηθισμένο “να μην τα παρατάς”, όσο κι αν έχεις αποτυχίες να ξανασηκώνεσαι και να προσπαθείς. Όμως πολλοί είναι εκείνοι που ενώ τα είχαν αυτά τα «συστατικά» όταν οι απαιτήσεις ήταν υψηλές, όπως σε μία μεγάλη διοργάνωση, δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν. Ενώ προσπαθούσαν, με υπομονή και επιμονή, την ώρα του αγώνα δεν έφερναν τα αναμενόμενα αποτελέσματα της προσπάθειάς τους.
 
Υπάρχει κάτι τελικά; Και αν υπάρχει, είναι κάτι που γεννιέσαι με αυτό ή κάτι που μπορείς να το μάθεις και να το βελτιώσεις; Η αλήθεια είναι ότι οι πολύ μεγάλοι αθλητές συμφωνούν σε κάτι. Το μυστικό ενός καλού αθλητή δεν έγκειται στη σωματική του δύναμη αλλά στη δύναμη του μυαλού του! Ο σύγχρονος αθλητής χρειάζεται να προπονεί το μυαλό και την ψυχή του, με τον ίδιο τρόπο που προπονεί το σώμα του. Κάθε αθλητής, όσο υψηλό κι αν είναι το επίπεδό του, όσο έμπειρος κι αν είναι, είναι βέβαιο ότι θα περάσει το άγχος πριν από τον αγώνα. Άγχος που μπορεί να ξεκινάει λίγα λεπτά πριν ή μπορεί να διαρκεί σε όλη την προετοιμασία του. Όλη η ψυχική και νοητική προετοιμασία βασίζεται στο να μπορεί να διαχειρίζεται αυτό το άγχος. Όλη η ουσία της δουλειά του ως αθλητής έγκειται στην επίλυση αυτού του σημείου. Εάν το μυαλό του δεν «συμμορφωθεί», όλες του οι ικανότητες και η προσπάθειά του θα αποβούν άκαρπες.
 
Ο αθλητής που έχει σκοπό, γνωρίζει ποιες είναι οι δεξιότητές του και τα μειονεκτήματα του –και δεν εννοώ τα σωματικά- και έχει ισχυρό κίνητρο σε συνδυασμό, φυσικά, με το ταλέντο και την σκληρή δουλειά, μπορεί να ξεχωρίσει. Όλα όμως τα παραπάνω βρίσκονται σε μία ευαίσθητη ισορροπία και επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Ειδικά για έναν νεαρό αθλητή που βρίσκεται τόσο σε σωματική όσο και σε ψυχική ανάπτυξη.
 
Αυτός είναι και ο ρόλος του αθλητικού ψυχολόγου. Είναι το άτομο που μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά τόσο με τον αθλητή όσο και με την οικογένειά του. Είναι αυτός που είναι εκεί να τους βοηθήσει να βρουν μία ισορροπία και να πιστέψουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Όχι μόνο ο νεαρός αθλητής να τα καταφέρει… Πολύ καθοριστικό ρόλο παίζουν όλοι οι «σημαντικοί άλλοι» στο περιβάλλον του. Ο προπονητής, η ομάδα, η οικογένεια, οι φίλοι και όσοι μπορούν να τον επηρεάσουν. Έτσι, ο αθλητικός ψυχολόγος γίνεται εκείνος που συμπαραστέκεται και στηρίζει τον αθλητή στη διαμόρφωση της αθλητικής και  προσωπικής του πορείας. Τον βοηθάει να προπονεί το μυαλό και την ψυχή του. Γιατί υπάρχουν και αυτοί οι αθλητές, που διαφέρουν με το ταλέντο τους, την προσπάθειά τους και τον χαρακτήρα τους και αυτοί ξεχωρίζουν ανάμεσα στους άλλους.
 
 
Μαρία Σαμιώτη
Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού
Ψυχοθεραπεύτρια-Ομαδική Θεραπεύτρια