Η ιστορία του ποδοσφαίρου

 

Το ποδόσφαιρο αποτελεί το πιο δημοφιλές σπορ παγκοσμίως,με τις τελευταίες έρευνες να μιλούν για 270 εκατομμύρια ανθρώπους που δραστηριοποιούνται σε αυτό. Η ιστορία του ποδοσφαίρου ξεκινά από τα παλιά χρόνια, όπου οι αρχαίοι Έλληνες είχαν σαν άθλημα τον “Επίσκυρο” και οι Ρωμαίοι αντίστοιχα είχαν σαν άθλημα το “Harpostum”. Τα δύο αυτά αθλήματα αν και έμοιαζαν στο ποδόσφαιρο απείχαν πολύ από τη σημερινή του μορφή. Μεξικό και Κίνα ήταν δύο ακόμα χώρες που είχαν αντίστοιχα αθλήματα, ενώ η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), που αποτελεί το διοικητικό σώμα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, έχει δηλώσει επίσημα πως η Κίνα είναι η χώρα προέλευσης του ποδοσφαίρου.

Το ποδόσφαιρο, με τη σημερινή του μορφή, έκανε την εμφάνιση του το 19ο αιώνα στην Αγγλία, από τους σπουδαστές κολεγίων. Τότε ήταν και η περίοδος που άρχισαν να τυποποιούνται οι κανόνες του ποδοσφαίρου και δημιουργήθηκαν και οι περισσότεροι κανονισμοί. Μετά από λίγο καιρό άρχισε να διαδίδεται με γοργούς ρυθμούς και στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Αποτελεί ένα ομαδικό άθλημα που παίζεται από δύο ομάδες των 11 παιχτών και σκοπός είναι να βάλουν γκολ. Όποια ομάδα βάλει τα περισσότερα είναι η νικήτρια.

Κάθε χώρα έχει τη δική της ποδοσφαιρική ομοσπονδία ενώ η Διεθνής Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (FIFA), αποτελεί το ανώτατο όργανο αυτών. Υπάρχουν πολλές διοργανώσεις και βραβεία για διαφορετικές ποδοσφαιρικές δραστηριότητες με κορυφαία αυτών τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου.

 

Κείμενο από SoccerNet.gr